woensdag 21 mei 2014 – Afgelopen zondag 18 mei werd Toverland overvallen door de NSGK Speeltuinbende. Ruim tien enthousiaste gezinnen gingen de hele dag op pad om het attractiepark in het Limburgse Sevenum te testen. Hoe toegankelijk is Toverland voor kinderen mét en zonder beperking? En vooral ook: kan je er leuk sámen spelen?

Echt toegankelijk?
De NSGK Speeltuinbende staat onder leiding van Ilse van der Put: “Te vaak denkt men met een paar simpele aanpassingen al snel toegankelijk te zijn, maar we merken dat ouders in de praktijk toch nog tegen allerlei praktische problemen aan lopen. De beste manier om een park te testen, is er natuurlijk zelf op uit te trekken met een groep kinderen mét en zonder beperking.”

Eigen stembordjes
Ieder kind kon door een stembordje met de kleuren rood en groen aangeven of een speeltoestel of attractie in het park toegankelijk is voor ‘samenspelen’. Ouders maakten volop aantekeningen over verbeterpunten op de enquête formulieren.  Na afloop was het tijd voor een grote evaluatie: kinderen vertelden zelf wat hun ervaringen zijn. En het resultaat?

Resultaat?
Bij Toverland is het prima samen spelen! Parkmanager van Toverland Anouk Smeets nam de testkaart onder luid gejuich in ontvangst. De verbeterpunten worden met begeleidend beeldmateriaal samengevat in een officiële rapportage, zodat het attractiepark aan de slag kan om het park nóg wat toegankelijker te maken. De geteste toiletten blijken bijvoorbeeld goed toegankelijk voor invaliden maar de aanduiding op de deur ontbreekt. Ook was een enkele rolstoeldoorgang op slot.

Alle speelplekken toegankelijk
De Speeltuinbende is een initiatief van NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind). Het bezoek aan attractiepark Toverland is de eerste in een reeks geplande overvallen op speelplekken in Nederland. Doel is om middels een landelijke campagne alle speelplekken toegankelijk te maken. Parken die denken aan de eisen van de NSGK Speeltuinbende te voldoen, kunnen zich aanmelden voor de Pleisureworld NSGK Speeltuinbende Award. De winnaar mag zich tevens een jaar lang “de beste sámen speeltuin van Nederland” noemen.

Meer informatie via https://pleisureworld.nl//pleisureworld.nl/awards/nsgk-speeltuinbende-award/

© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: