Moderne architectuur als landmark in urbanisatie en toerisme

In onze serie “Op avontuur in Vlaanderen” hebben we in de zomer van 2017 heel wat meegemaakt in Antwerpen, Brugge en Gent. Ton Vermeulen van NRIT Media was mijn metgezel tijdens deze tour. Wij hebben samen veel leuke, spannende, unieke, sfeervolle en fantastische momenten beleefd. In dit afsluitende deel leest u nog eens wat wij tijdens deze tour zoal van onze Zuiderburen hebben geleerd.

Uren hebben wij gelopen door kleine steegjes, langs tientallen etalages, door havens, stadscentra en ‘nieuwe oude’ wijken. Over de gekste landweggetjes reden we, op zoek naar die uniek ervaringen die wij persoonlijk nog niet kenden. Locals namen ons soms spontaan en trots mee op sleeptouw. Juist deze reizen geven energie en laten zien dat dat de markt voortdurend in beweging is. Voor veel ondernemers is een dergelijke inspiratietour ten zeerste aan te raden: ga eens wat vaker op pad om te beleven en leren van collega ondernemers.

Ook een brouwerij is dagrecreatie met jaarlijks 30.000 bezoekers

Ook een brouwerij is dagrecreatie met jaarlijks 30.000 bezoekers

Een bier-pijpleiding naar de stad

Een attractie hebben wij er nog niet eerder uitgelicht. Uiteraard hoorde een bezoek aan een van de traditionele bierbrouwerijen bij ons ontvangst in België tot een standaard procedure. Wij bezochten Brouwerij De Halve Maan in Brugge, met een heuse bier-pijpleiding vanuit het centrum (waar vroeger de productie plaatsvond) naar een industrieel gebouw buiten de stad. Hierbij gaat nogal eens het verhaal dat de café’s in de stad rechtstreeks zijn aangesloten op deze bier-pijplijn. Een fabeltje natuurlijk, maar wel een goed verhaal voor in de kroeg.

Hier is een stukje van de bierpijpleiding te zien

Hier is een stukje van de bierpijpleiding te zien

Entree Stadsbrouwerij De Halve Maan

Entree Stadsbrouwerij De Halve Maan

De meest opvallende trends en ontwikkelingen in deze Vlaanderen tour

  • Starters, veelal jonge ondernemers, die met weinig middelen een onderneming starten dankzij de vele online mogelijkheden
  • Horecaconcepten gebaseerd op biologisch, duurzaam, streekgebonden en veganistisch
  • Hergebruik materialen, het principe van Cradle to Cradle
  • Pop-up stores en restaurants: een fenomeen dat niet meer uit te bannen is
  • Toenemend aantal foodhallen
  • Stadscentrum Fietsenplan werkt alleen als het ook echt toegankelijk is voor de toeristWie kiest voor een “eigen” formule heeft zijn eigen doelgroep met passende tarieven
  • Booking.com en AirBnB bedreiging voor de verblijfsrecreatiesector
  • Dreiging van terrorisme is een bedreiging voor het toerisme
  • Opkomst van de ontbijt- en lunchcafés
City fietsenplan uitkomst voor elke grote stad

City fietsenplan uitkomst voor elke grote stad

We zien het belang om je als recreatief bedrijf meer te richten op de eigen regio en de doelgroep binnen het lokale verzorgingsgebied, zodat je niet alleen afhankelijk bent van de grillen van de toerist. Wie kiest voor een vernieuwende aanpak die anders is dan de grote ketens, kan alleen succesvol zijn met betrokken medewerkers die dezelfde passie delen. Jonge ondernemers creëren een community om hun product, komen met innovaties en bepalen het beeld in de grote stad.

Uitzicht Sky-Roof Hotel Lindner gelegen naast CS Antwerpen en Comics Station

Uitzicht Sky-Roof Hotel Lindner gelegen naast CS Antwerpen en Comics Station

Met dank aan Toerisme Vlaanderen & Brussel

Wij bedanken Toerisme Vlaanderen & Brussel voor het mede mogelijk maken van deze inspiratietour. Ondernemers in recreatie en toerisme kunnen profiteren van deze zichtbaarheid van vernieuwende initiatieven. Benieuwd hoeveel het toerisme in Vlaanderen de laatste jaren heeft gewonnen? Lees hierover het uitgebreide artikel van Pretwerk.

Wellicht kunnen wij hier in Nederland nog wel wat leren van de inspanningsverplichting om het toerisme op de kaart te zetten. In Vlaanderen vindt men dit een overheidstaak; vandaar dat het als toerist ook daadwerkelijk aan niets ontbreekt als het gaat om toeristische informatie.

Hans van Leeuwen, trendwatcher & adviseur in leisure

Local versus Brands

Local versus Brands

Wereldprimeur: Indoorpretpark in Centraal Station te Antwerpen

Wereldprimeur: Indoorpretpark in Centraal Station te Antwerpen

© 2020 Pleisureworld-Connect | Trendsetting in Leisure.
Top
Follow us: